Μανώλης Χατζημάρκος

ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Στην απαρίθμηση των παρακάτω ημερομηνιών δεν μπορεί να αποτυπωθεί ολοκληρωμένο το έργο και οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του μεγάλου αυτού «Ψάλτη», όπως ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του. Προτιμούσε, γνωρίζοντας  την δύναμη και την αξία της φωνής του, να αποδεικνύει το ταλέντο του στο ψαλτήρι.

Μουσικολογικοί σταθμοί για τον Μανώλη Χατζημάρκο αποτελούσαν οι αμέτρητες φορές που ανέβαινε στο στασίδι και έψελνε όπως αυτός πραγματικά αισθανόταν. Ωστόσο υπάρχουν περίοδοι την Ιστορία του που αξίζει να αναφερθούν ιδιαιτέρα όπως  oι παρακάτω. Επειδή όμως το υλικό συνεχώς θα εμπλουτίζεται, μπορείτε να μας ενημερώνετε για σημαντικά γεγονότα που αξίζει να αναφερθούν στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 Ιουνίου 1947
Ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στο Βόλο (Μητροπολίτης Δημητριάδος κυρός Ιωακείμ). Από την Σχολή αυτή που ήταν η πρώτη στο είδος της αποφοίτησαν πολυάριθμοι ψάλτες οι οποίοι ακόμη και σήμερα κοσμούν τα αναλόγια των εκκλησιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Περίοδος 1960 - 1962
Eπι τρία συναπτά έτη (1960, 1961 και 1962) προσκεκλημένος των ομογενών μεταβαίνει στην  Κωνσταντινούπολη με πρωτοβουλία του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου της Πόλης και ψάλλει στον Άγιο Δημήτριο στον Κουρτουλούς. Μάλιστα χειροκροτήθηκε από το εκκλησίασμα ιερουργούντος του Μητροπολίτου Φιλαδέλφειας κυρού  Ιακώβου Τζαναβάρα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση κύκλων της εκκλησίας και δημιούργησε σειρά ιστορικών αντιδράσεων. Όμως η αγάπη του κόσμου ήταν τέτοια που για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσαν να τον εμποδίσουν να ανέβει στο στασίδι.

26 Σεπτεμβρίου 1961
Μεταβαίνει στην Αμμόχωστο προσκεκλημένος φίλων του και ψάλλει στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης Βαρωσίων.

26  Σεπτεμβρίου 1977  
Εμφάνιση της Βυζαντινής Χορωδίας Βόλου στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, υπό τη διεύθυνση του.

23 Νοεμβρίου 1982
Πρώτη εκτέλεση του ορατορίου «Ιησούς Χριστός» στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου  «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», από την  Βυζαντινή Χορωδία Βόλου υπό την διεύθυνση του.

Πάσχα 1983
Εμφάνιση της χορωδίας στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Ρώμη.

9 Απριλίου 1984
Θέατρο «ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ». Παρουσίαση του Βυζαντινού ορατορίου «Ιησούς Χριστός».

18 Απριλίου 1995
Εμφάνιση με μεγάλη επιτυχία της χορωδίας του Μανώλη Χατζημάρκου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

13  Σεπτεμβρίου 2004
Πρώτη εκτέλεση της Βυζαντινής Συμφωνίας που έγραψε ο ίδιος «ΣΟΙ ΑΓΑΘΕ ΑΘΛΗΤΑ» στο ανοικτό Θέατρο «ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ» στα πλαίσια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας για τους ολυμπιακούς Αγώνες του  2004.

Μανώλης Χατζημάρκος